Vanavond is het bal. De Boekenweek gaat van start en die week wordt traditioneel ingeluid met het literaire feest der feesten: het Boekenbal. De gelegenheid waar heel schrijvend Nederland zich graag wil laten zien en zich laat gaan. Dansen, zuipen en kletsen over boeken. Want da's leuk hé.

Naast dat boeken worden geschreven, is het ook prettig dat ze leesbaar zijn. Het beitelen, perkament en krassen met botten slaan we even over, het eerste 'serieuze' boek verscheen pas ergens halverwege de 15e eeuw namelijk. Vanaf de 19e eeuw werd het steeds makkelijker een boek te maken. Dankzij de typemachine, stencilmachine en de printer.

Tegenwoordig maken we boeken alsof het niks is. Na wat keuzestress upload je een Word bestand en binnen twee weken staat er doos met boeken voor je deur. Behalve als het een eigen smoel moet hebben. In dat geval ga je nadenken over het formaat en papiersoort. Ontwerp je een cover, een aantal binnenpagina's en zorg je dat er mooie plaatjes in staan.

Eén van de leukste boeken waaraan ik heb gewerkt, was 'Het wel en wee in mijn Eetcafé', over de geschiedenis van de Enschedese horeca. Gemaakt om Serious Request te ondersteunen. Een uitdagende opdracht, om samen een boek te creëren... En tijdens het vormgeven natuurlijk smullen van de verhalen en mooie plaatjes.