Een busje met op de achterdeur twee Gotische letters. Geen idee wat er staat, maar dat het een aannemer betreft is duidelijk. Dat staat er namelijk onder, in Helvetica. Natuurlijk moet er een logo op die Volkswagen. Zonder passend logo geen herkenning. In dit geval een gemiste kans dus.

Vaak wordt de term logo verkeerd geïnterpreteerd. Een logo is een grafisch ontwerp dat een bedrijfs- of merknaam vertegenwoordigd. Een logo kan uit een vormgegeven tekst bestaan. Dan is het een woordmerk. Een beeldmerk daarentegen bestaat vaak uit een icoon, vorm of symbool. De swoosh (het beeldmerk) van Nike bijvoorbeeld, wordt los gebruikt maar ook in combinatie met de tekst Nike (het woordmerk).

Naast het logo, beeld- of woordmerk hebben we te maken met een huisstijl. De huisstijl omvat alle uitingen van een bedrijf, zoals de bedrijfsnaam, logo, website en drukwerk. Maar ook de bedrijfskleding, presentatie materiaal en die Volkswagen Transporter. Door een huisstijl te ontwerpen die bij de identiteit van het bedrijf past, wordt de naamsbekendheid versterkt.

De huisstijl laat een bedrijf uitdragen waar het voor staat. Het is een goede manier om je te onderscheiden van de concurrentie. Geef mij dus een aannemer met een bedrijfswagen waar aandacht aan besteed is. In dat geval zal ik hem onthouden.